Muško zdravlje

Statini mogu smanjiti rizik za povratak raka prostate

Objavljeno 03.08.2010.

Yahoo

Znanstvenici s Duke University su objavili kako muškarci koji uzimaju lijekove namijenjene smanjenju koncentracije kolesterola u krvi imaju za trećinu manji rizik da će im se nakon prvotnog uspjeha terapije vratiti rak prostate.
Statini mogu smanjiti rizik za povratak raka prostate
 

Istraživači napominju kako je potrebno provesti dodatna testiranja kako bi se potvrdili njihovi nalazi.

Neke ranije studije su već pokazale kako muškarci koji uzimaju statine imaju manji rizik da će se rak prostate kod njih uopće pojaviti, objavio je časopis Cancer.

Novi nalazi su prikupljeni od 1300 ispitanika kojima je nakon dijagnoze raka odstranjena prostata.

18% ih je u vrijeme kirurškog zahvata uzimalo statine te kod njih zabilježen prosječno 30% manji rizik za povratak karcinoma u odnosu na ostale ispitanike koji nisu uzimali ove lijekove.

Zaštitni učinak je bio još izraženiji kod pacijenata koji su uzimali veće doze statina.

Istraživači vjeruju da je ovakve rezultate moguće objasniti učinkom statina na reduciranje upalnih procesa, inače čimbeniku koji potiče rast tumora.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.