Majka i dijete

Povezanost tjelesne mase i komplikacija u trudnoći

Objavljeno 31.08.2010.

Yahoo

Studija američkih znanstvenika sa St. Louis School of Medicine pokazuje kako je smanjenjem tjelesne mase moguće spriječiti preeklampsiju, komplikaciju u trudnoći koju karakterizira naglo povišenje krvnog tlaka.
Povezanost tjelesne mase i komplikacija u trudnoći
 

Prema podacima koje je objavio časopis Obstetrics and Gynecology, preeklampsija se bilježi u 5% trudnoća u SAD te predstavlja jedan od najčešćih uzroka smrti rodilja.

Novi su nalazi prikupljeni od oko 18000 žena koje su rodile dva puta između 1989. i 2005. godine, a u prvoj trudnoći im je dijagnosticirana preeklampsija.

Utvrđeno je kako su ispitanice koje su između dviju trudnoća izgubile oko 5 kilograma na tjelesnoj masi imale znatno manji rizik da će im se i u drugoj trudnoći razviti preeklampsija.

Nasuprot tome, kod žena koje su dobile na tjelesnoj masi je došlo do povećanja izgleda za preeklampsiju u drugoj trudnoći.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.