Treća dob

Stisak ruke ukazuje na dugovječnost

Objavljeno 11.09.2010.

BBC

Jači stisak ruke može biti pokazatelj većih izgleda za duži život, tvrde znanstvenici s londonskog University Collegea.
Stisak ruke ukazuje na dugovječnost
 

British Medical Journal je objavio rezultate prikupljene za potrebe 30-ak ranijih istraživanja u kojima su uglavnom sudjelovale osobe starije od 60 godina.

Ispitanicima su, među ostalim, mjerene snaga stiska ruke, sposobnost održavanja ravnoteže te sposobnost ustajanja iz sjedećeg položaja.

Pokazalo se kako su bolji rezultati na ovim testiranjima izravno povezani s većim izgledima za duži život, pa su tako osobe s najslabijim stiskom ruke imale prosječno 67% veći rizik za smrt tijekom studije.

Znanstvenici dodaju kako je od testiranih parametara samo snaga stiska ruke ukazivala na veći rizik za raniju smrt i kod ispitanika koji su bili mlađi od 60 godina te su bili općenito dobrog zdravlja.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.