Majka i dijete

Pušenje u trudnoći i kolesterol kod djece

Objavljeno 16.09.2010.

Reuters

Studija znanstvenika s Harvarda ukazuje na kasniji rizik za povišenu koncentraciju kolesterola kod djece čije su majke pušile u trudnoći.
Pušenje u trudnoći i kolesterol kod djece
 

Istraživači dodaju kako su već ranija istraživanja povezala smanjenu porođajnu masu beba s većim rizikom za povišenu koncentraciju kolesterola u krvi u odrasloj dobi.

Novi su rezultati dobiveni usporedbom podataka o trudnoći i porođajnoj masi te koncentraciji kolesterola u krvi za 1370 osoba prosječne dobi 39 godina.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale faktore rizika, znanstvenici su izračunali kako su ispitanici čije su majke pušile u trudnoći imali prosječno 1,7 do 2,5 puta veće izglede za previsoku koncentraciju kolesterola u krvi, ovisno o broju dnevno popušenih cigareta.

Istraživači napominju kako smanjena porođajna masa kod ispitanika čije majke nisu pušile u trudnoći sama po sebi nije povećavala rizik za povišeni kolesterol, piše časopis Epidemiology.

Također, povišena koncentracija kolesterola nije bila češća kod ispitanika čije su majke pušile u trudnoći, a oni su rođeni s normalnom masom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.