Muško zdravlje

Eksperimentalni test za ranije otkrivanje raka prostate

Objavljeno 05.10.2010.

Yahoo

Preliminarni nalazi pokazuju da je uz pomoć novog krvnog testa moguće identificirati skupinu proteina koji ukazuju na prisutnost raka prostate u ranoj fazi razvoja.
Eksperimentalni test za ranije otkrivanje raka prostate
 

Istraživači iz britanske tvrtke Oxford Gene Technology dodaju kako je uz ranije otkrivanje raka prostate dodatna prednost novog testa u odnosu na postojeće i znatno veći stupanj točnosti.

Prema dosadašnjim rezultatima, novi test je 90% precizan, uz znatno manji broj tzv. lažnih pozitivnih nalaza u odnosu na postojeći standardni PSA test.

Istraživači to objašnjavaju time što se uz pomoć novog testa otkrivaju tzv. auto-antitijela za rak, odnosno antitijela koja reagiraju na proteine iz organizma.

Ova se antitijela javljaju u ranoj fazi razvoja karcinoma, te ih je moguće otkriti neinvazivnom metodom - jednostavnom analizom krvi.

Prema podacima prikupljenima u industrijski razvijenim zemljama, vjeruje se kako svaki šesti muškarac oboli od raka prostate, a 1 od 36 muškaraca i umre od ove bolesti.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.