Majka i dijete

Studija o učinku kontakta sa životinjama tijekom trudnoće

Objavljeno 12.12.2010.

Reuters

Skupina europskih znanstvenika je objavila kako djeca imaju manji rizik za ekcem ako su njihove majke u trudnoći često bile u kontaktu sa životinjama.
Studija o učinku kontakta sa životinjama tijekom trudnoće
 

Journal of Allergy and Clinical Immunology je objavio rezultate prikupljene od 1063 djece praćene do dobi od 2 godine.

Pokazalo se kako manji rizik za ekcem imaju djeca čije su majke u trudnoći bile u čestom kontaktu s domaćim životinjama i mačkama.

Manji rizik su imala djeca čije su majke bile u kontaktu s više vrsta životinja, pa je svaka dodatna vrsta rizik smanjivala za još prosječno 20%.

Kod djece s ekcemom pretjerano aktivan imunološki sustav dovodi do kroničnih kožnih promjena, obilježenih pojavom crvenila, vezikula, svrbeža, perutanja i zadebljanja kože.

Gotovo trećina djece kod koje se ekcem pojavi prije navršene 2 godine života kasnije razvije alergiju na pelud ili astmu.

Istraživači dodaju kako su njihovi nalazi u skladu s tzv. higijenskom hipotezom po kojoj izloženost mikrobima može pomoći u razvoju imunološkog sustava beba te smanjiti izglede za kasniju pojavu alergijskih reakcija.

Ranije studije su već pokazale kako djeca odrasla na selu imaju manji rizik za alergije i astmu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.