Žensko zdravlje

Moždani udar kod majki povezan sa srčanim udarom kod kćeri

Objavljeno 04.02.2011.

U.S. News and World Report

Ženama čije su majke imale moždani udar prijeti veći rizik da će same pretrpjeti i moždani i srčani udar, sugerira istraživanje provedeno na University of Oxford.
Moždani udar kod majki povezan sa srčanim udarom kod kćeri
 

Znanstvenici u časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics napominju kako još nije dokazana uzročno-posljedična veza između moždanih udara kod majki i srčanih udara kod kćeri.

Već su ranije studije pokazale kako je srčani ili moždani udar kod roditelja povezan s većim rizikom za srčani udar kod djece, no dosad ova poveznica nije analizirana obzirom na spol roditelja i djece.

Novi podaci prikupljeni od 2210 osoba su potvrdili kako je moždani udar kod roditelja ili braće i sestara važan faktor rizika za srčani i moždani udar, no za žene je znatno važnija bila povijest moždanog udara kod majki.

Rizik je bio dodatno povećan za žene čije su majke imale moždani udar prije 65. godine života.

Znanstvenici vjeruju kako je ovakve rezultate moguće objasniti djelovanjem genetskih varijanti uključenih u metabolizam masti.



Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.