Žensko zdravlje

Simptomi menopauze povezani s manjim rizikom za rak dojke

Objavljeno 07.02.2011.

Yahoo

Žene koje pate od valova vrućine i drugih simptoma menopauze mogu imati do 50% manji rizik obolijevanja od raka dojke, objavili su američki znanstvenici.
Simptomi menopauze povezani s manjim rizikom za rak dojke
 

Istraživači iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu kažu kako je to moguće objasniti posljedicama promjena u prisutnosti hormona povezanih s menopauzom.

Rezultate studije provedene uz sudjelovanje 1437 ispitanica koje su prošle menopauzu je objavio stručni časopis Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.

Pokazalo se kako najmanji rizik za obolijevanje od raka dojke imaju žene koje su bile najteže pogođene simptomima menopauze, bez obzira na čimbenike poput tjelesne mase ili korištenja hormonske nadomjesne terapije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.