Majka i dijete

Studija o povezanosti smanjene porođajne mase i pretilosti

Objavljeno 14.03.2011.

Yahoo

Znanstvenici s University of California vjeruju kako su uspjeli razjasniti povećanje rizika za pretilost kod osoba koje su imale malu porođajnu masu zbog nekvalitetne prehrane majke u trudnoći.
Studija o povezanosti smanjene porođajne mase i pretilosti
 

Eksperimenti provedeni na laboratorijskim životinjama su pokazali kako je smanjena porođajna masa povezana sa smanjenjem broja neurona u dijelu mozga zaduženom za kontrolu unosa hrane.

Časopis Brain Research dodaje kako je već poznato da bebe koje su imale smanjenu porođajnu masu često to "nadoknađuju" ubrzanim rastom te s tim povezanim poteškoćama sa zdravljem, uključujući veće izglede za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca, povišeni krvni tlak i osteoporozu.

Po riječima istraživača, pretilost i s njom povezane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti u razvijenim zemljama što povećava važnost pravilne prehrane u trudnoći.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.