Muško zdravlje

Veći rizik za krvne ugruške kod pretilih i visokih muškaraca

Objavljeno 30.04.2011.

CBS News

Norveški znanstvenici sa sveučilišta u Tromsoeu su utvrdili kako visoki i pretili muškarci imaju prosječno peterostruko veći rizik za krvne ugruške u odnosu na niske vršnjake normalne tjelesne mase.
Veći rizik za krvne ugruške kod pretilih i visokih muškaraca
 

Muškarcima koji su visoki i imaju normalnu tjelesnu masu prijeti 2,6 puta veći rizik za krvne ugruške, posebno za one u nogama ili plućima.

Visina kod žena nije utjecala na rizik za pojavu krvnih ugrušaka, objavio je časopis Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

U istraživanju je sudjelovalo 26000 ispitanika, a potvrđeno je kako faktore rizika za krvne ugruške predstavljaju pretilost, nedavni operativni zahvati, pušenje, korištenje oralnih kontraceptiva te prisutnost krvnih ugrušaka kod članova obitelji.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.