Žensko zdravlje

Manjak vitamina D povezan s agresivnijim tumorima dojke

Objavljeno 03.05.2011.

Yahoo

Studija američkih znanstvnika s University of Rochester sugerira kako pacijentice sa smanjenom koncentracijom vitamina D u krvi imaju veći rizik za agresivnije tumore dojke.
Manjak vitamina D povezan s agresivnijim tumorima dojke
 

Te su ispitanice imale i znatno manje izglede za uspjeh liječenja.

U istraživanju je sudjelovalo 155 žena koje su od siječnja 2009. do listopada 2010. bile podvrgnute operaciji zbog raka dojke.

Koncentracija vitamina D u krvi ispitanica je praćena dvije godine - jednu godinu prije operacije i jednu godinu nakon provedenog kirurškog zahvata.

Pokazalo se kako je koncentraciju vitamina D ispod 32 miligrama po mililitru krvi moguće povezati s lošijim rezultatima na svim važnim biološkim markerima koji se koriste kao pomoć pri liječenju raka dojke.

Vitamin D je prisutan u nekim namirnicama, no njegov glavni prirodni izvor je izloženost sunčevom zračenju.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.