Majka i dijete

Osobe rođene carskim rezom imaju veće izglede za pretilost?

Objavljeno 14.05.2011.

Reuters

15% mladih odraslih osoba rođenih carskim rezom je pretilo, naprema 10% pretilih osoba iste dobi koje su rođene vaginalno, objavili su brazilski znanstvenici.
Osobe rođene carskim rezom imaju veće izglede za pretilost?
 

Njihovi rezultati se temelje na podacima za više 2057 ispitanika u dobi od 23 do 25 godina od kojih je 32% rođeno carskim rezom.

Istraživači su u obzir uzeli i čimbenike poput porođajne mase, prihoda i stupnja obrazovanja ispitanika, te su izračunali kako je carski rez povezan s prosječno 58% većim izgledima za pretilost.

Nova studija je provedena na Universidade Federal do Rio Grande do Sul u Porto Alegreu.

Znanstvenici napominju kako su djeca tijekom vaginalnog poroda izložena bakterijama koje u konačnici mogu imati utjecaj na metabolizam.

Procjenjuje se kako se 44% poroda u Brazilu obavlja carskim rezom.

Po riječima stručnjaka, u velikom broju slučajeva primjena carskog reza nije medicinski opravdana.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.