Žensko zdravlje

Celijakalija povezana s ranijim ulaskom u menopauzu

Objavljeno 20.06.2011.

Yahoo

Žene s celijakalijom mogu imati veći rizik za raniji ulazak u menopauzu, tvrde talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Napulju.
Celijakalija povezana s ranijim ulaskom u menopauzu
 

Uz to, kod žena kod kojih celijakalija nije tretirana su zabilježeni veći izgledi za neke komplikacije u trudnoći.

Žene kojima je celijakalija dijagnosticirana na vrijeme te su zbog toga modificirale prehranu nemaju veći rizik za raniji ulazak u menopauzu niti za komplikacije u trudnoći, piše časopis Menopause.

Procjenjuje se kako celijakalija pogađa 1% populacije, a karakterizira je reakcija imunološkog sustava na gluten, protein prisutan u nekim žitaricama.

Kod tih osoba konzumacija hrane koja sadrži gluten može dovesti do oštećenja tankog crijeva i otežane apsorpcije hranjivih tvari.

Celijakalija je češća kod žena.

Talijanski istraživači vjeruju kako je njihove nalaze moguće objasniti upravo posljedicama pomanjkanja nekih hranjivih tvari i promjena u prisutnosti ključnih hormona kod žena s celijakalijom.

Prema podacima prikupljenima od 100 ispitanica, celijakalija je bila povezana s 2-3 godine ranijim početkom menopauze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.