Žensko zdravlje

Novi gen povezan s rakom dojke

Objavljeno 16.07.2011.

BBC

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature je ukazalo na povezanost povećane aktivnosti gena PHGDH i obolijevanja od oblika raka dojke otpornog na većinu postojećih terapija.
Novi gen povezan s rakom dojke
 

Američki znanstvenici s Whitehead Institute for Biomedical Research su se koristili novom tehnikom koja omogućuje istovremeno testiranje stotina gena.

Po njihovom mišljenju, postoje veliki izgledi za napredak u liječenju raka dojke uz pomoć novih lijekova koji će utjecati na funkciju PHGDH.

Novi nalazi pokazuju kako je PHGDH znatno aktivniji nego obično u 70% tumora dojke koji ne reagiraju na veliki broj postojećih lijekova.

Pretjerana ekspresija ovog gena uzrokuje promjene u kemijskim procesima unutar stanica tumora te dovodi do proizvodnje aminokiseline serina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.