Majka i dijete

Probiotici smanjuju rizik za preeklampsiju

Objavljeno 26.09.2011.

Yahoo

Trudnice koje redovito konzumiraju mlijeko ili jogurt s tzv. dobrim bakterijama imaju manji rizik za preeklampsiju, objavili su norveški znanstvenici.
Probiotici smanjuju rizik za preeklampsiju
 

Preeklampsija je trudnoćom inducirana hipertenzija, a javlja se u oko 5% trudnica, obično prvorotkinja te žena s već postojećom hipertenzijom ili vaskularnom bolesti.

U istraživanje provedeno na Institutu za javno zdravlje u Oslu je bilo uključeno više od 33000 trudnica.

U prosjeku se preeklampsija javljala kod 4,1% trudnica koje su konzumirale probiotike te kod 5,6% ostalih ispitanica, objavio je American Journal of Epidemiology.

Nakon što su u obzir uzeli prisutnost ostalih faktora rizika, znanstvenici su izračunali kako probiotici dovode do 20%-tnog smanjenja rizika za preeklampsiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.