Žensko zdravlje

Kontracepcijske pilule smanjuju rizik za rak jajnika

Objavljeno 31.10.2011.

BBC

Žene koje najmanje 10 godina uzimaju kontracepcijske pilule imaju gotovo dvostruko manji rizik za rak jajnika, sugeriraju rezultati studije britanskih znanstvenika.
Kontracepcijske pilule smanjuju rizik za rak jajnika
 

British Journal of Cancer je objavio kako se na svakih 100000 žena koje 10 godina uzimaju kontracepcijske pilule bilježi 12 manje slučajeva obolijevanja od raka jajnika.

Znanstvenici s University of Newcastle upozoravaju kako je na istom uzorku zabilježeno i 50 dodatnih slučajeva raka dojke u odnosu na ostatak populacije.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako čimbenici poput uzimanja kontracepcijskih pilula ili trudnoće mogu utjecati na rizik obolijevanja od raka zbog toga što mijenjaju prisutnost hormona u organizmu.

U novoj studiji su korišteni podaci za više od 300000 žena iz cijele Europe.

Utvrđeno je i kako žene koje su postale majke imaju manji rizik obolijevanja od raka jajnika te da ovaj rizik dodatno pada sa svakim djetetom.

Procjenjuje se kako je rak jajnika peti najčešći oblik raka kod žena.

Poznati faktori rizika za rak jajnika uključuju dob, genetske mutacije, pretilost i pušenje.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.