Žensko zdravlje

Rad u smjenama i veći rizik za dijabetes

Objavljeno 13.12.2011.

Yahoo

Istraživanje provedeno na Harvardu sugerira kako je rad u smjenama, uključujući i noćne, povezan s većim izgledima za razvoj dijabetesa tipa 2.
Rad u smjenama i veći rizik za dijabetes
 

Znanstvenici su koristili podatke prikupljene od 69000 žena u dobi od 42 do 67 godina, te 108000 žena u dobi od 25 do 42 godine.

Časopis PLoS Medicine je objavio i kako je dodatno povećanje rizika za dijabetes tipa 2 uočen kod ispitanica koje su duže imale takvo radno vrijeme.

Kod tih je žena učestalost dijabetesa tipa 2 bila prosječno veća za gotovo 60%.

Neke ranije studije su pokazale kako osobe koje rade u smjenama, a posebno noću, imaju veće izglede za pretilost i metabolički sindrom - važne faktore rizika za dijabetes tipa 2.

Uz to, rad noću ima negativan utjecaj na tzv. unutarnji sat organizma, što može poremetiti ravnotežu potrebe za energijom te pridonijeti povećanju koncentracije šećera u krvi, kažu znanstvenici.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.