Žensko zdravlje

Utjecaj kofeina na razinu estrogena

Objavljeno 01.02.2012.

USA Today

Podaci prikupljeni od 250 žena u dobi od 18 do 44 godine sugeriraju kako unos kofeina može dovesti do promjena glede razine estrogena u organizmu.
Utjecaj kofeina na razinu estrogena
 

Ispitanice su konzumirale prosječno 90 miligrama dnevno, što je ekvivalent za jednu šalicu kave.

Pokazalo se kako su žene europskog podrijetla koje su dnevno unosile najmanje 200 miligrama kofeina imale sniženu razinu estrogena u odnosu na žene koje su unosile manje kofeina.

Nasuprot tome, ispitanice azijskog podrijetla koje su konzumirale više kofeina su imale povišenu razinu estrogena.

Žene uključene u istraživanje su kofein unosile preko kave, čaja i gaziranih sokova, piše American Journal of Clinical Nutrition.

Kod ispitanica koje su kofein unosile samo preko čaja i gaziranih sokova je zabilježeno povećanje razine estrogena bez obzira na njihovo etničko podrijetlo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.