Treća dob

Zagađeni zrak povećava rizik za moždani udar

Objavljeno 20.02.2012.

All Headline News

Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine sugerira kako već i umjereno zagađenje zraka može rizik od moždanog udara povećati za trećinu.
Zagađeni zrak povećava rizik za moždani udar
 

Američki znanstvenici s Brown University su proučavali medicinske podatke za 1705 žena prosječne dobi 71 godine te su prikupljene rezultate uspoređivali s informacijama o stupnju zagađenja zraka.

U prosjeku je rizik za ishemijski moždani udar bio 34% veći u danima kada je zabilježena umjerena razina zagađenja zraka nego u danima kada je razina zagađenja zraka bila niska.

Istraživači dodaju kako je najizraženiji bio utjecaj zagađenja prouzročenog prometom.

Studija znanstvenika s Harvarda objavljena u istom broju časopisa je pokazala i kako je zagađenje zraka moguće povezati s padom kognitivnih sposobnosti kod osoba starije životne dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.