Žensko zdravlje

Mogućnost stvaranja neograničene zalihe jajnih stanica?

Objavljeno 29.02.2012.

BBC

Istraživanje američkih znanstvenika sugerira kako je kod odraslih žena moguće pronaći matične stanice koje u laboratorijskim uvjetima spontano proizvode nove jajne stanice.
Mogućnost stvaranja neograničene zalihe jajnih stanica?
 

Podaci prikupljeni u Massachusetts General Hospital ukazuju na mogućnost stvaranja "neograničene" zalihe jajnih stanica za potrebe medicinski potpomognute oplodnje.

Eksperimenti provedeni na miševima su već pokazali kako je ovakve jajne stanice moguće oploditi, piše stručni časopis Nature Medicine.

Novi su rezultati u suprotnosti s općeprihvaćenom teorijom po kojoj se žene rađaju sa svim jajnim stanicama koje će ikad imati.

Znanstvenici očekuju kako će njihov rad unaprijediti tretiranje neplodnosti, primjerice kod žena reproduktivne dobi koje se moraju podvrgnuti liječenju raka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.