Treća dob

Više smoga - više hospitalizacija

Objavljeno 25.04.2012.

Yahoo

Dugotrajna izloženost smogu je kod starijih osoba povezana s većim rizikom za hospitalizacije zbog bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.
Više smoga - više hospitalizacija
 

Znanstvenici s Harvarda su analizirali podatke o bolničkom liječenju svih pacijenata starijih od 65 godina koji su hospitalizirani u 3000 bolnica u SAD od 2000. do 2006. godine.

Istovremeno su prikupljene informacije o kvaliteti zraka u gradovima u kojima su živjeli pacijenti, s posebnim osvrtom na prisutnost čestica zagađenja čiji je promjer manji od 2,5 milimetra.

Ove čestice nastaju radom motornih vozila, elektrana, nekih grana industrije i peći na drva, a mogu se smjestiti u plućima te potaknuti upalne procese u cijelom organizmu.

Stručni časopis PLoS One je objavio kako je svako povećanje koncentracije ovih čestica za 10 mikrograma po kubičnom metru bilo povezano s 4%-tnim povećanjem broja hospitalizacija zbog poteškoća s respiratornim sustavom, 3%-tnim povećanjem hospitalizacija zbog poteškoća s kardiovaskularnim sustavom, 3,5% većim rizikom za boravak u bolnici zbog moždanog udara te 6% većim rizikom za bolničko liječenje komplikacija povezanih s dijabetesom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.