Žensko zdravlje

Mogućnost ranijeg otkrivanja raka dojke

Objavljeno 03.05.2012.

BBC

Znanstveni časopis Cancer Research je objavio kako bi novi genetski test mogao pomoći u predviđanju razvoja raka dojke godinama prije dijagnoze bolesti.
Mogućnost ranijeg otkrivanja raka dojke
 

Istraživači s Imperial College London vjeruju kako će njihov rad rezultirati razvojem jednostavnog krvnog testa namijenjenog širokoj upotrebi.

Novi se test temelji na otkrivanju promjena na genima do kojih dovode čimbenici iz okoline, primjerice konzumacija alkohola.

Procjenjuje se kako petina žena ima svojevrsni "genetski prekidač" povezan s genom po imenu ATM koji u ovakvim okolnostima dovodi do udvostručenja rizika obolijevanja od raka dojke.

U istraživanju su korišteni uzorci krvi 1380 žena različitih životnih dobi.

640 ispitanica je oboljelo od raka dojke, a u nekim slučajevima je promjene koje dovode do ove bolesti bilo moguće uočiti i 11 godina prije dijagnoze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.