Treća dob

Nova metoda otkrivanja osteoporoze

Objavljeno 01.06.2012.

BBC

Znanstvenici iz NASA-a, američke svemirske agencije, vjeruju kako su otkrili novu metodu koja omogućuje rano otkrivanje osteoporoze.
Nova metoda otkrivanja osteoporoze
 

Osteoporoza se često otkriva tek nakon što gubitak koštane mase tijekom godina dovede do frakture.

Novi je test razvijen s ciljem otkrivanja smanjenja koštane mase do koje kod astronauta dolazi zbog mikrogravitacije u svemiru, a temelji se na otkrivanju tragova kalcija iz kostiju u urinu.

Znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences je objavio rezultate prikupljene od 12 ispitanika koji pokazuju kako je nova metoda učinkovita u otkrivanju i vrlo malog gubitka koštane mase.

Istraživači smatraju kako će se ovaj pristup koristiti i u praćenju razvoja ostalih bolesti koje pogađaju kosti, primjerice nekih oblika raka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.