Treća dob

Krvni tlak i starenje mozga

Objavljeno 19.11.2012.

Yahoo News

U istraživanju provedenom na University of California je povišeni krvni tlak i kod relativno mladih odraslih osoba povezan s pojavom strukturalnih promjena u mozgu.
Krvni tlak i starenje mozga
 

Znanstvenici smatraju kako je to dokaz izravne veze između hipertenzije i starenja mozga već na početku srednje životne dobi.

Ranije studije provedene na ispitanicima starije životne dobi su ukazale na povezanost povišenog krvnog tlaka s povećanjem rizika za atrofiju mozga i demenciju.

Novi su rezultati prikupljeni od 579 osoba koje su na početku istraživanja (2009. godine) bile u kasnim 30-im godinama života.

Promjene u strukturi mozga su praćene uz pomoć uređaja za magnetsku rezonancu te je utvrđeno kako ispitanici s hipertenzijom imaju sličnu strukturu mozga kao i 10-ak godina starije osobe s normalnim krvnim tlakom.

Uz to, kod osoba s povišenim krvnim tlakom je uočeno značajno smanjenje količine sive moždane tvari.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.