Treća dob

Rani genetski trag za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 04.01.2013.

HealthDay

Promjene u mozgu koje su kod odraslih povezane s Alzheimerovom bolešću, shizofrenijom i autizmom je moguće otkriti već kod novorođenčadi.
Rani genetski trag za Alzheimerovu bolest
 

Riječ je o promjenama u mozgu koje su povezane s prisutnošću određenih inačica gena, pojašnjavaju američki znanstvenici s University of North Carolina.

Istraživači očekuju kako će ovi nalazi unaprijediti istraživanja Alzheimerove bolesti, shizofrenije i autizma.

Po njihovim riječima, riječ je o dokazu da prenatalni razvoj mozga može imati veliki utjecaj na psihijatrijski rizik u kasnijoj fazi života.

U istraživanje su bila uključena 272 novorođenčeta koja su bila podvrgnuta pregledu mozga uz pomoć uređaja za magnetsku rezonancu.

Uz to, kod djece je provjerena i prisutnost 10 uobičajenih varijacija na 7 gena povezanih s Alzheimerovom bolešću, shizofrenijom i autizmom, piše stručni časopis Cerebral Cortex.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.