Majka i dijete

Upozorenje glede unosa kave u trudnoći

Objavljeno 20.02.2013.

HealthDay

Konzumacija kave i drugih napitaka s kofeinom u trudnoći je u novoj studiji povezana s većim rizikom za smanjenu porođajnu masu beba.
Upozorenje glede unosa kave u trudnoći
 

Uz to, podaci prikupljeni od oko 60000 trudnica u Norveškoj povezuju unos kofeina s povećanjem izgleda za porod nakon termina.

Istraživanje su proveli švedski znanstvenici sa sveučilišta Sahlgrenska u Goeteborgu.

Znanstvenici napominju kako nisu utvrdili uzročno-posljedičnu vezu između unosa kofeina i smanjenja porođajne mase te trajanja trudnoće, piše stručni časopis BMC Medicine.

Ipak, prema prikupljenim podacima je svakih dodatnih 100 miligrama dnevno konzumiranog kofeina bilo moguće povezati s proporcionalnim smanjenjem porođajne mase beba i produženjem trajanja trudnoće.

Već je poznato kako kofein može proći kroz posteljicu te da ga fetusi ne mogu dobro metabolizirati, što može objasniti smanjenje porođajne mase.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje ograničavanje unosa kofeina u trudnoći na 300 miligrama dnevno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.