Ostalo

Uređaj za dijagnozu moždanog udara

Objavljeno 07.03.2013.

HealthDay

Američki znanstvenici su razvili uređaj koji praćenjem pokreta očiju omogućuje dijagnozu moždanog udara, objavio je stručni časopis Stroke.
Uređaj za dijagnozu moždanog udara
 

Uređaj sliči naočalama, a dijagnozu moždanog udara može postaviti za manje od jedne minute, pojašnjavaju istraživači iz Johns Hopkins Hospital u Baltimoreu.

Nakon što se uređaj spoji s web kamerom opremljenom posebnim računalnim programom, liječnik uz pomoć jednostavnog postupka može utvrditi je li pacijent doživio moždani udar.

U testiranju u koje je bilo uključeno 12 ispitanika novi uređaj je imao 100%-tnu točnost.

Procjenjuje se kako se u SAD svake godine pogrešno dijagnosticira 100000 slučajeva moždanog udara, što rezultira smrću ili invaliditetom kod 30000 pacijenata.

Brza i točna dijagnoza je presudna za uspješno liječenje, a tzv. zlatni standard je pregled uređajem za magnetnu rezonancu što može potrajati i 6 sati.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.