Treća dob

Virusi i bakterije slabe pamćenje

Objavljeno 27.03.2013.

Yahoo

Novo istraživanje provedeno na Columbia University u New Yorku sugerira kako infekcije virusima i bakterijama mogu imati trajan negativan utjecaj na pamćenje i druge kognitivne sposobnosti.
Virusi i bakterije slabe pamćenje
 

Prema novim nalazima, infekcije bakterijama kao što su Chlamydia pneumoniae i Helicobacter pylori te citomegalovirusima i herpes simplex virusom (HSV) tipa 1 su bile povezane s 25% većim izgledima za slabije rezultate na testiranjima kognitivnih sposobnosti.

U istraživanju je sudjelovalo 1625 ispitanika prosječne dobi 69 godina.

Neke ranije studije su ovakve infekcije već povezale s upalnim procesima u organizmu, promjenama u proizvodnji lipida, stvaranjem naslaga amiloidnih proteina u mozgu i drugim čimbenicima koji mogu negativno utjecati na pamćenje.

Američki znanstvenici dodaju kako je tijekom promatranih 8 godina negativan učinak infekcija na kognitivne sposobnosti bio izraženiji kod žena te kod osoba slabijeg obrazovanja i osoba koje su manje tjelesno aktivne.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.