Treća dob

Zašto žene žive dulje od muškaraca?

Objavljeno 16.05.2013.

Hina

Žene žive dulje od muškaraca dijelom i zbog toga što njihovi imunosni sustavi stare sporije, pokazalo je japansko istraživanje.
Zašto žene žive dulje od muškaraca?
 

S godinama slabi obrambeni sustav tijela i kod muškaraca se uočava veća sklonost razvoju bolesti koja skraćuje njihov životni vijek, utvrdili su japanski znanstvenici koji smatraju da bi testovi imunosnih funkcija organizma mogli bi dati indikacije prave biološke dobi.

Prema radu objavljenom u časopisu Immunity & Ageing Journal stručnjaci s tokijskog sveučilišta analizirali su uzorke krvi 356 zdravih muškaraca i žena u dobi od 20 do 90 godina.

Proučavali su broj bijelih krvnih zrnaca te molekule zvane citokini koje u interreakciji s imunosnim sustavom reguliraju odgovor tijela na bolest.

Uočeno je da kod oba spola broj bijelih krvnih stanica pada s godinama, što je bilo i očekivano.

No, uočene su i razlike između žena i muškaraca u pogledu dva ključna dijela imunosnog sustava - T-stanica koje štite tijelo od infekcije i B-stanica koje izlučuju antitijela.

Stupanj propadanja tih stanica brži je kod muškaraca, a oni pokazuju i brže propadanje dva citokina.

Broj dviju specifičnih vrsta stanica imunosnog sustava koje se suprostavljaju 'napadačima' povećavao se s godinama života s tim da je povećanje bilo veće kod žena nego kod muškaraca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.