Ostalo

Nezaposleni brže stare

Objavljeno 22.11.2013.

HealthDay

Istraživanje provedeno na Imperial College London je otkrilo više znakova stresa na DNK nezaposlenih osoba.
Nezaposleni brže stare
 

Riječ je o jednom od pokazatelja starenja, odnosno skraćivanju telomera.

Telomeri su strukture DNK smještene na krajevima kromosoma, a njihovo skraćivanje je već povezano i s većim rizikom za bolesti koje su češće u starijoj životnoj dobi.

Znanstveni časopis PLoS One dodaje kako su ranije studije već otkrile vezu skraćivanja telomera i prevelike opterećenosti na radnom mjestu, posebice kod osoba koje rade na više na radnih mjesta.

Istraživači to pojašnjavaju djelovanjem stresa, neovisno o tome radi li se o nezaposlenim osobama ili osobama koje previše rade.

Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima od oko 5600 ispitanika rođenih 1966. godine.

Skraćivanje telomera je bilo najuočljivije kod ispitanika koji su bili duže nezaposleni.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.