Muško zdravlje

Širi struk - kraći život

Objavljeno 17.03.2014.

HealthDay

Nalazi američkih znanstvenika s Mayo Clinic ukazuju na kraći očekivani životni vijek kod osoba s većim opsegom struka.
Širi struk - kraći život
 

Podaci prikupljeni za potrebe 11 ranijih studija uz sudjelovanje više od 600000 ispitanika pokazuju kako je širi struk povezan s većim rizikom za smrt u mlađoj životnoj dobi, posebno od raka te bolesti srca i pluća.

U prosjeku su muškarci s opsegom struka većim od 109 centimetara imali 50% veći rizik za smrt nego njihovi vršnjaci s opsegom struka manjim od 89 centimetara.

To je ekvivalent za 3 godine kraće očekivano trajanje života nakon dobi od 40 godina, piše stručni časopis Mayo Clinic Proceedings.

Žene s opsegom struka većim od 94 centimetra su imale prosječno 80% veći rizik za smrt nego njihove vršnjakinje s opsegom struka manjim od 69 centimetara, odnosno za 5 godina kraću očekivanu životnu dob nakon 40. godine, dodaju istraživači.

U prosjeku je sa svakih 5 centimetara povećanja opsega struka rizik za smrt kod muškaraca rastao za 7%, a kod žena za 9%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.