Žensko zdravlje

Masna hrana i rak dojke

Objavljeno 11.04.2014.

HealthDay

Novo istraživanje sugerira kako je prehrana s visokim udjelom zasićenih masti povezana s većim rizikom za razvoj raka dojke.
Masna hrana i rak dojke
 

Podaci prikupljeni u 10 europskih zemalja tijekom 11 godina od oko 337000 žena pokazuju kako je češći unos hrane koja sadrži zasićene masti povezan s prosječno 30% većim rizikom obolijevanja od raka dojke.

Znanstvenici dodaju kako se to odnosi na dnevni unos od oko 50 grama zasićenih masti.

Journal of the National Cancer Institute piše kako je povećanje rizika zbog zasićenih masti u prehrani bilo najizraženije glede razvoja tumora dojke povezanih s hormonima estrogenom i progesteronom te proteinom HER2.

Riječ je o vrlo čestim tipovima tumora dojke, dodaju talijanski znanstvenici s Istituto Naziolale dei Tumori u Milanu.

Po njihovim riječima, pri izračunu rizika obolijevanja povezanog s prehranom u obzir su uzeti i ostali čimbenici koji mogu povećati izglede za obolijevanje od raka dojke.

Preporučuje se da maksimalno 10% dnevno unesenih kalorija kod žena bude podrijetlom iz zasićenih masti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.