Majka i dijete

Studija povezuje zagađenje i autizam

Objavljeno 24.10.2014.

Medical News Today

U istraživanju američkih znanstvenika s University of Pittsburgh je utvrđena veza između izloženosti zagađenom zraku i autizma kod djece.
Studija povezuje zagađenje i autizam
 

Časopis Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako su djeca kojoj je dijagnosticiran autizam u dvostruko većem broju slučajeva bila izložena zagađenom zraku tijekom trudnoće i u prve 2 godine života.

U SAD je 2000. godine neki od poremećaja autističnog spektra bio prisutan kod 1 od 150 djece, a trenutno se procjenjuje kako su ovakvi poremećaji prisutni kod 1 od 68 djece.

Još uvijek nisu sa sigurnošću utvrđeni uzroci autizma, no vjeruje se kako veliku ulogu mogu imati čimbenici iz okoliša.

Novi su nalazi prikupljeni od 217 obitelji s djecom kojoj je dijagnosticiran autizam.

Uz to, praćena je izloženost djece 30 tipova čestica zagađenja poznatih po utjecaju na neurološki razvoj i funkcioniranje endokrinog sustava.

Posebno se rizičnom pokazala izloženost stirenu i kromu koji se u zraku mogu naći nakon izgaranja benzina ili zbog industrijskih procesa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.