Žensko zdravlje

Bakterija smanjuje rizik za multiplu sklerozu?

Objavljeno 21.01.2015.

HealthDay

Žene kod kojih je prisutna bakterija Helicobacter pylori imaju manji rizik obolijevanja od multiple skleroze, objavili su australski znanstvenici.
Bakterija smanjuje rizik za multiplu sklerozu?
 

Istraživanje provedeno na University of Western Australia uz sudjelovanje 849 osoba je objavio Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Helicobacter pylori je otkrivena 1982. godine, a uzrokuje više od 90% ulkusa (čireva) dvanaesnika i do 80% ulkusa želuca.

Procjenjuje se kako polovica svjetske populacije ima Helicobacter pylori, no njezina prevalencija je znatno manja u razvijenim zemljama.

Prema novim podacima, 14% žena s multiplom sklerozom je imalo Helicobacter pylori, nasuprot 22% zdravih ispitanica iz kontrolne skupine.

Uz to, kod pacijentica s Helicobacter pylori je bio češći blaži oblik multiple skleroze.

Istraživači nisu utvrdili točnu prirodu veze prisutnosti Helicobacter pylori i obolijevanja od multiple skleroze niti zašto je ova pojava bila prisutna samo kod žena.

Po njihovim riječima, postoji mogućnost da infekcije u djetinjstvu mogu smanjiti rizik za obolijevanje od multiple skleroze u odrasloj dobi.

Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest središnjeg živčanog sustava koju karakterizira gubitak mijelina u mozgu i kralježničnoj moždini, što rezultira različitim neurološkim simptomima i znakovima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.