Ostalo

Čimbenici rizika za žgaravicu

Objavljeno 28.02.2015.

Reuters

Suvišni kilogrami i pušenje povećavaju izglede za žgaravicu ili gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), objavili su norveški znanstvenici sa sveučilišta u Levangeru.
Čimbenici rizika za žgaravicu
 

Pušenje je povećavalo rizik za žgaravicu za do 39%, a sa svakim povećanjem indeksa tjelesne mase za jedan bod je dolazilo do dodatnog povećanja rizika za žgaravicu za 30%.

Važan čimbenik rizika je i odmakla životna dob - učestalost žgaravice se povećavala za 1% sa svakom dodatnom godinom života, piše American Journal of Gastroenterology.

Uz to, žgaravica je 20-30% češća kod žena i slabije obrazovanih osoba, pokazuju podaci prikupljeni od 30000 osoba tijekom 12 godina.

Procjenjuje se kako žgaravica u zapadnim zemljama najmanje jednom tjedno pogađa čak 30% populacije.

Žgaravica ili osjećaj pečenja iza prsne kosti, osnovni je simptom povrata (refluksa) želučane kiseline.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.