Muško zdravlje

Pesticidi smanjuju broj spermija

Objavljeno 01.04.2015.

Fox News

Česta konzumacija voća i povrća s tragovima pesticida je povezana s prosječno 49% manjom brojnošću spermija, pokazuju podaci prikupljeni od 155 muškaraca.
Pesticidi smanjuju broj spermija
 

Stručni časopis Human Reproduction dodaje kako je veću izloženost pesticidima preko voća i povrća tijekom promatranih 5 godina bilo moguće povezati i s prosječno 32% manjim udjelom spermija normalnog oblika.

Sudionici istraživanja su bili u dobi od 18 do 55 godina.

Znanstvenici s Harvarda napominju kako su već ranije studije ukazale na vezu velike izloženosti pesticidima s poteškoćama u proizvodnji spermija, no nisu očekivali ovako snažan učinak pesticida prisutnih na voću i povrću.

Najviše tragova pesticida je otkriveno na paprikama, špinatu, jagodama, jabukama i kruškama, a najmanje na grašku, grahu, grejpu i luku.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.