Žensko zdravlje

Bisfosfonati za oboljele od raka dojke

Objavljeno 27.07.2015.

BBC News

Bisfosfonati, lijekovi koji se obično koriste za jačanje kostiju pacijenata s osteoporozom, mogu za 18% smanjiti rizik od smrti žena oboljelih od raka dojke.
Bisfosfonati za oboljele od raka dojke
 

Podaci prikupljeni tijekom 10 godina od 18766 ispitanica pokazuju kako primjena bisfosfonata smanjuje rizik za rast sekundarnih tumora u kostima za 28%.

Znanstveni časopis The Lancet piše kako se sekundarni tumori kod oboljelih od raka dojke najčešće formiraju u kostima, te ponekad mogu ostati prikriveni godinama.

Istraživači s University of Oxford vjeruju kako bi široka uporaba bisfosfonata kod oboljelih od raka dojke u Velikoj Britaniji mogla spriječiti 1000 smrtnih slučajeva godišnje.

Po njihovim riječima, iznimno je važna i relativno niska cijena ovih lijekova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.