Žensko zdravlje

Gen utječe na plodnost žena

Objavljeno 11.10.2015.

HealthDay

Relativno česta inačica gena je u novom istraživanju povezana s većim rizikom za spontani pobačaj i neuspjeh medicinski potpomognute oplodnje.
Gen utječe na plodnost žena
 

Riječ je o mutaciji koja uzrokuje greške u procesu replikacije stanica te povećava rizik za abnormalan broj kromosoma u stanicama, objavili su američki znanstvenici s University of Washington.

Utjecaj ove inačice gena nazvane rs2305957 je najizraženiji u ranoj fazi ljudskog razvoja.

Novi nalazi se temelje na analizi više od 46000 embrija prikupljenih od oko 2400 pacijentica uključenih u postupke medicinski potpomognute opodnje.

Pokazalo se i kako gen po imenu PLK4 koji je smješten u blizini rs2305957 također ima veliki utjecaj na distribuciju kromosoma tijekom diobe stanice.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.