Majka i dijete

Učinak probiotika kod novorođenčadi

Objavljeno 13.11.2015.

HealthDay

Dodavanje probiotika prehrani djece u prvom mjesecu života je povezano sa 60% manjim rizikom za dijabetes tipa 1, pokazuju rezultati prikupljeni od djece s genetskim predispozicijama za ovaj oblik šećerne bolesti.
Učinak probiotika kod novorođenčadi
 

Primjena probiotika u kasnijoj dobi nije imala ovakav učinak, objavili su istraživači s University of South Florida u stručnom časopisu JAMA Pediatrics.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koju karakterizira uništenje stanica potrebnih za proizvodnju inzulina u gušterači zbog napada imunološkog sustava.

Uzroci dijabetesa tipa 1 nisu jasni, a sumnja se na djelovanje nekih gena te na čimbenike iz okoline.

Jedan od mogućih uzroka je i neravnoteža bakterija probavnog sustava, što može potaknuti autoimunu reakciju, vjeruju američki znanstvenici koji su proveli novo istraživanje.

Novi su nalazi utemeljeni na podacima prikupljenima od oko 7500 djece praćene do dobi od 10 godina kod koje su crijevne bakterije dobile "pomoć" od probiotika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(22)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.