Žensko zdravlje

Pušenje šteti plodnosti žena

Objavljeno 17.12.2015.

HealthDay

Aktivno i pasivno pušenje mogu dovesti do neplodnosti žena te potaknuti raniji početak menopauze, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Pušenje šteti plodnosti žena
 

Znanstvenici iz Roswell Park Cancer Institute su od 1991. godine pratili više od 160000 ispitanica koje su bile općenito dobrog zdravstvenog stanja.

Pokazalo se kako žene koje puše ili su pušile imaju 14% veći rizik za neplodnost te 26% veći rizik za raniju menopauzu.

Uz to, ranija menopauza je povezana s većim rizikom za smrt od bilo kojeg uzroka.

Utvrđeno je i kako žene koje su samo izložene pasivnom pušenju imaju do 18% veći rizik za poteškoće s plodnošću i raniji početak menopauze.

Rizik je najveći kod žena koje su pasivnom pušenju izložene u najdužem razdoblju.

Poznato je kako dim cigareta može utjecati na djelovanje hormona, što može objasniti dobivene rezultate, dodaje stručni časopis Tobacco Control.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.