Majka i dijete

Prevencija preranih poroda

Objavljeno 25.12.2015.

Yahoo News

Blokiranjem molekule TRPV4 prisutne u maternici je moguće spriječiti prijevremeni porod, objavili su američki znanstvenici sa Stanford University.
Prevencija preranih poroda
 

Prerani porodi su vodeći uzrok smrti i ozbiljnih poteškoća sa zdravljem novorođenčadi, dodaje znanstveni časopis Science Translational Medicine.

Procjenjuje se kako se više od 10% djece rađa prije 37. tjedna trudnoće, a 3% prije 31. tjedna.

Novi eksperimenti provedeni na laboratorijskim životinjama pokazuju kako je prisutnost kalcija u stanicama mišića na stijenkama maternice ključna za kontrolu kontrakcija.

Upravo je molekula TRPV4 presudna za reguliranje prisutnosti kalcija u stanicama, te je onemogućavanjem njezinog djelovanja moguće spriječiti prijevremeni porod, pojašnjavaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.