Žensko zdravlje

Rana menopauza i depresija

Objavljeno 21.03.2016.

HealthDay

Prerana menopauza je u istraživanju provedenom u Grčkoj povezana s većim rizikom za depresiju, piše stručni časopis JAMA Psychiatry.
Rana menopauza i depresija
 

Znanstvenici s atenskog sveučilišta su se koristili podacima prikupljenima za potrebe 14 ranijih studija provedenih uz sudjelovanje gotovo 68000 ispitanica.

Prosječna dob ulaska u menopauzu je 51 godina.

Po riječima istraživača, uočeno povećanje rizika je moguće objasniti većom izloženošću hormonu estrogenu kod žena koje u menopauzu ulaze kasnije.

Rana identifikacija žena kojima prijeti veći rizik za depresiju zbog prerane menopauze bi omogućila njihovo pravovremeno psihijatrijsko praćenje ili primjenu terapija utemeljenih na estrogenu, pišu znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.