Žensko zdravlje

Rak vrata maternice kod neaktivnih žena

Objavljeno 16.05.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD ukazuje na povećanje rizika obolijevanja od raka vrata maternice kod tjelesno neaktivnih žena.
Rak vrata maternice kod neaktivnih žena
 

Znanstvenici s Roswell Park Cancer Institute u Buffalu dodaju kako samo 30 minuta tjelovježbe tjedno može znatno smanjiti uočeno povećanje rizika.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 128 žena s dijagnozom raka vrata maternice i 512 zdravih ispitanica iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako je tjelesna neaktivnost povezana s prosječno 2,5 puta većim rizikom za rak vrata maternice bez obzira na ostale čimbenike poput pušenja, konzumacije alkohola, indeksa tjelesne mase i obiteljske povijesti raka vrata maternice.

Rezultate istraživanja je objavio Journal of Lower Genital Tract Disease.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(16)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.