Majka i dijete

Pušenje u trudnoći šteti plodnosti sinova

Objavljeno 18.07.2016.

Reuters

Muškarcima čije su majke pušile u trudnoći prijeti veći rizik za neplodnost zbog premalog broja spermija, upozoravaju australski znanstvenici.
Pušenje u trudnoći šteti plodnosti sinova
 

Njihovi se nalazi temelje na podacima prikupljenima analizom uzoraka spermija 365 muškaraca i ultrazvukom testisa 404 muškarca.

Svi su ispitanici bili u 20-im godinama života.

Muškarci čije su majke pušile u trudnoći su proizvodili prosječno 19% manje spermija.

Uz to, muškarci rođeni prerano su imali veći rizik za sniženu razinu testosterona.

Manjak testosterona može povećati rizik za premali broj spermija, erektilnu disfunkciju te negativno utjecati na spolni nagon.

Preuranjeni porod također može biti jedna od posljedica pušenja u trudnoći, pišu znanstvenici s University of Western Australia u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(17)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.