Žensko zdravlje

Potvrda veze pretilosti i raka

Objavljeno 18.08.2016.

HealthDay

Produženo trajanje pretilosti je povezano s proporcionalnim povećanjem rizika obolijevanja od nekoliko tipova raka, pokazuje istraživanje provedeno na 74000 žena.
Potvrda veze pretilosti i raka
 

Nalazi znanstvenika iz Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu povezuju produženo trajanje pretilosti s povećanjem rizika za karcinome dojke, endometrija, debelog crijeva i bubrega.

Pokazalo se kako na svakih 10 godina pretilosti rizik obolijevanja od ovih tipova raka raste za 10%.

Prema procjenama istraživača, višak kilograma ima ključnu ulogu u 20% svih smrtnih slučajeva prouzročenih rakom.

Novi rezultati su prikupljani 12 godina, a sudionice istraživanja su na početku promatranog razdoblja bile u dobi između 50 i 79 godina.

Znanstveni časopis PLOS Medicine piše kako je nove nalaze moguće objasniti utjecajem pretilosti na prisutnost nekih hormona i povećanje učestalosti kroničnih upalnih procesa u organizmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.