Ostalo

Uspješni eksperimenti s matičnim stanicama

Objavljeno 23.08.2016.

HealthDay

Eksperimenti provedeni na miševima sugeriraju kako je uz pomoć matičnih stanica moguće "popraviti" oštećenja prouzročena moždanim udarom.
Uspješni eksperimenti s matičnim stanicama
 

Znanstvenici s University of Southern California su kombinirali transplantirane matične stanice s proteinom po imenu 3K3A-APC, što je dovelo do transformacije matičnih stanica u funkcionalne neurone.

Znanstveni časopis Nature Medicine piše kako je uz pomoć ovog proteina došlo i do nastanka strukturalnih i funkcionalnih veza novonastalih stanica sa živčanim sustavom.

Ovakva terapija bi mogla znatno ubrzati oporavak od moždanog udara, vjeruju istraživači.

U sljedećoj fazi će novi pristup biti testiran na ljudima, a ako se pokaže učinkovitim bit će primijenjen i na pacijentima s oštećenjima kralježnične moždine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.