Majka i dijete

Rizici koji prate gestacijski dijabetes

Objavljeno 17.02.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno u pariškoj bolnici Pitie-Salpetriere potvrđuje niz rizika koje gestacijski dijabetes nosi za majku i dijete.
Rizici koji prate gestacijski dijabetes
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Diabetologia su dobiveni analizom podataka za više od 700000 trudnoća.

Pokazalo se kako trudnice s gestacijskim dijabetesom imaju prosječno 30% veći rizik za prijevremeni porod, 40% veći rizik za porod carskim rezom te 70% veći rizik za preeklampsiju.

Djeci trudnica koje imaju gestacijski dijabetes prijeti 10% veći rizik za poteškoće s respiratornim sustavom, 30% veći rizik za traumatični porod, 30% veći rizik za srčane defekte te 80% veći rizik za znatno povećanu porođajnu masu.

Uočen je i 30% veći rizik za smrt djece čije su majke zbog gestacijskog dijabetesa imale posebnu prehranu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(15)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.