Ostalo

HLZ: Istraživanje o problemima ovisnosti

Objavljeno 22.04.2017.

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) predstavilo je u petak rezultate prvog sveobuhvatnog istraživanja o problemima ovisnosti, u kojem su sudjelovali ovisnici koji se liječe i liječnici koji o njima skrbe.
HLZ: Istraživanje o problemima ovisnosti
 

U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 6700 opijatskih ovisnika koji su na supstitucijskoj terapiji, te još oko 1500 koji su ovisni o drugim sredstvima.

90% ovisnika prima supstitucijsku terapiju.

Rezultati istraživanja pokazuju navike i ponašanje ovisnika, pa se na temelju toga mogu kvalitetno analizirati obrasci ponašanja ovisnika i stanje u sustavu njihova liječenja, te tako donijeti relevantne preporuke za daljnji razvoj i unapređenje sustava za liječenje ovisnosti.

Postojeći sustav obuhvaća najveći dio ovisnika, tako da mali dio njih relativno kratko ostaje na ulici.

Ulazak u sustav je povezan s puno manjom stopom predoziranja i smanjenjem rizika za AIDS te hepatitis B i C.

Ovisnost je ozbiljna kronična i recidivirajuća psihijatrijska bolest, koja predstavlja značajan javno-zdravstveni i društveni problem jer je nije moguće izliječiti, već samo zaliječiti kod 60-70%.

U istraživanju je potvrđeno kako veliki udio ovisnika ima i druge psihijatrijske dijagnoze - poremećaje ličnosti, depresivne i anksiozne poremećaja, te psihotične poremećaje.

Prosječna dob osoba oboljelih od opijatske ovisnosti pri ulasku u sustav liječenja je oko 26 godina, što je prosječno 6 godina ranije nego u ostalim zemljama EU.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.