Žensko zdravlje

Veza bolesti zubnog mesa i raka

Objavljeno 02.08.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno na State University of New York ukazuje na veći rizik za neke tipove raka kod žena koje pate od bolesti zubnog mesa.
Veza bolesti zubnog mesa i raka
 

Nalazi se odnose na žene koje su prošle menopauzu, a povećanje rizika obolijevanja je zabilježeno glede karcinoma dojke, pluća, jednjaka, žučnog mjehura i melanoma.

U prosjeku je prisutnost bolesti zubnog mesa bila povezana s 14% većim rizikom za rak, no povećanje rizika za rak jednjaka je bilo trostruko.

Znanstvenici u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention naglašavaju kako je povećanje rizika za rak kod žena s bolestima zubnog mesa bilo prisutno bez obzira na to puše li ili ne.

Bolesti zubnog mesa su već povezivane s većim rizikom za bolesti srca.

U novom istraživanju su korišteni podaci za oko 66000 ispitanica u dobi od 54 do 86 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.