Žensko zdravlje

17% parova ima poteškoća s plodnošću

Objavljeno 09.09.2017.

Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju

Na Brijunima je počeo 11. hrvatski kongres o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji i menopauzi u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju.
17% parova ima poteškoća s plodnošću
 

Tijekom četiriju kongresnih dana, stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će o najnovijim spoznajama.

U Hrvatskoj se godišnje zahvaljujući jednoj od metoda medicinski potpomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, a 17% parova u Hrvatskoj ima poteškoća s plodnošću.

Kao najuspješnije metode medicinsko potpomognute oplodnje, metode IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa.

Prije 35 godina uspješnost IVF-a bila je 2-5%, dok je danas gotovo 10 puta veća.

Uzrok dugotrajne neplodnosti se u 80% slučajeva liječi metodama IVF/ICSI.

U Hrvatskoj se godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, od čega su 5500 postupaka metode IVF/ICSI koje su najsloženije i najuspješnije.

Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće (CPR) ili živorođenosti, tj. porođaja (LBR) u odnosu na embrio transfer (ET).

Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.